Rupert Spijkerman

Teamkompas

Navigeer je team naar succes

 Vader en dochter combineren hun expertise in een schitterende boekpublicatie.
Navigeer je team naar succes. Groepen aansturen met het teamkompas. Rupert Spijkerman & Bregje Spijkerman.

Wat is de oorzaak van de ondergang ABN AMRO? Waarom presteerde het Nederlandse elftal zo goed in Zuid Afrika? Hoe komt het dat de formatie van een nieuw kabinet zo moeizaam op gang komt? Het antwoord is simpel: het heeft alles te maken met groepsdynamiek. De manier waarop je samenwerkt, bepaalt in sterke mate het eindresultaat. Een open deur? Anders dan gedacht blijkt dit in onze resultaatgerichte cultuur een radicale benadering.

In het algemeen wordt gepraat over communicatie als ‘zacht’ vak – Lees: daar verdien je geen geld mee. Dat is volslagen achterhaald. Het wordt tijd dat professionals in alle lagen van het bedrijfsleven kritisch gaan kijken naar hun teamresultaat. Communicatie is keiharde business geworden. Het verwaarlozen van groepsdynamische processen kan een bedrijf de kop kosten. Vanuit deze boodschap schreven Rupert Spijkerman en Bregje Spijkerman- beide ervaren trainers in het bedrijfsleven- hun meest recente publicatie.
Praten over groepscommunicatie is vaak taboe. En als dat niet zo is: hoe pak je dat aan? Wat doe je als onderlinge verbondenheid ontbreekt, er is geen duidelijk doel en iedereen denkt anders over de manier waarop het werk gedaan moet worden? Hoe krijg je inzicht in de onzichtbare processen van een team? Een raad van bestuur, een groep ambulance medewerkers of een team decanen: iedereen staart zich blind op het resultaat. Dat moet anders.

In het boek Navigeer je team naar succes, krijgt de lezer een uniek instrument aangereikt waarmee hij en het team direct aan de slag kan. Met het Teamkompas heb je een uniek instrument in handen om je teamproces eenvoudig in kaart brengen. Door de vier onderdelen van de vragenlijst in het boek te scoren, beschikt de lezer direct over een complete teamevaluatie. In het praktijkboek vind je uitleg hoe je teams het beste kunt aansturen en hoe je teamcommunicatie op gang kunt brengen. Dit instrument is o.a. gebaseerd op een wetenschappelijke analyse van groepsdynamische processen in teamverband.
 
Verschenen bij Pearson Education, Amsterdam, september 2010.
ISBN 9789043020466, 224 blz. prijs €24,75