Rupert Spijkerman

Vang je eigen schaduw

Vang je eigen schaduw

Zelfinzicht: voorwaarde voor persoonlijke groei‘Zelfreflectie zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Mensen die stilstaan bij wie ze zijn, wat ze willen en hoe anderen hen zien, hebben een grote voorsprong als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en aanpassingsvermogen.’ Margriet Bienemann en Rupert Spijkerman hebben hun nieuwe boek Vang je eigen schaduw geschreven voor al die mensen die te weinig toe komen aan het onderzoeken en leren van hun ervaringen. Mensen die vinden dat er iets niet klopt aan de manier waarop ze hun leven inrichten. Mensen die om die reden nogal eens onaangenaam verrast worden door stress, onverwachte kritiek, heftige emoties of faalangst.

Het vangen van je schaduw is de metafoor voor het verkrijgen van meer inzicht in jezelf, met als doel dichter bij jezelf te komen. De lezer gaat aan de slag met een aantal workshops die oefeningen bevatten op het gebied van o.a. creativiteit, veranderen en accepteren, assertiviteit en ontspannen. Op basis van de nieuwe kennis en inzichten herformuleert hij vervolgens waar nodig een aantal belangrijke doelstellingen en voornemens.

‘En dan komt de dag dat het risico om op bekend terrein te blijven groter is dan het risico om van richting te veranderen.’ Deze veelzeggende ondertitel van de workshop ‘Knopen doorhakken’, zegt ook veel over de inspiratie achter het schrijven van dit boek. Mensen die dit boek kopen, hadden waarschijnlijk al vaag het plan iets te veranderen in hun loopbaan of leven, maar weten niet goed hoe die eerste stap te zetten. Vang je eigen schaduw helpt hen risico’s te durven nemen en niet te blijven steken in oude, vertrouwde patronen. ‘Beslissen is het bundelen van diffuus zonlicht tot een krachtige straal waarmee u een nieuwe wending in uw leven tot stand brengt.’ Aldus de auteurs.

_________________________________________________________
Uitgeverij Thema, Zaltbommel, Vang je eigen schaduw. Persoonlijke ontwikkeling in loopbaan en leven.
Margriet Bienemann en Rupert spijkerman, 166 pagina’s, € 21,50,
ISBN 90.5871.344.X